Molenaar Tuinontwerp
stijlvolle levendige tuinen
over mij

Mijn naam is Frieda Molenaar. Een aantal jaar geleden ben ik Molenaar Tuinontwerp gestart. Met veel plezier ontwerp ik tuinen. Elke tuin is weer anders, hoe het wordt ervaren is heel persoonllijk. De beste ontwerpen komen tot stand als ontwerper en opdrachtgever elkaar goed aanvoelen. Daarom vertel ik hier wat over mijzelf.                                                              

 Description: Y:\Gezin Koop Molenaar\IMG_1217.jpg Description: Y:\2004\2004_0328Kids\2004_0421huisapril0008.JPG  Description: Y:\2004\2004_0615Feestjes Annemarie\2004_0615Image0012.JPG Description: X:\Frieda\foto's\eigentuin\20120815_105107.jpg Description: X:\Frieda\foto's\eigentuin\P1030788.JPG Description: X:\Frieda\foto's\eigentuin\20130428_124334.jpg

Na een studie biologie heb ik ecofysiologisch onderzoek gedaan bij planten (zeewier). Daarbij onderzocht ik de invloed die omgevingsfactoren als licht, daglengte en temperatuur uitoefenen op de levenscyclus van de plant. De omgevingsfactoren veranderen gedurende het  jaar en vormen zo seizoenen.  Wanneer in het jaar en waarom begint een plant te groeien en voortplantingsstructuren te maken?  En hoe beïnvloedt dit het verspreidingsgebied van de plant?  Heel interessant.

Nu zult u misschien zeggen: zeewieren zijn toch anders dan de planten in de tuin. Maar dat valt heel erg mee. Wieren hebben misschien een langere historie en bevinden zich in zeewater in plaats van in lucht en aarde, maar de invloed van seizoenen is vergelijkbaar. Er zijn alleen geen zeebijen….

 Mijn blik is gericht naar buiten.  Op het leven daar en hoe alles met elkaar samenhangt.  Al wandelend met de hond kan ik genieten van mooie luchten en veranderende begroeiing. Ook al is het in een wijk en langs een snelweg.

       

Genieten kan ik ook van een moestuin.  Eerst in het opstarten en onderhouden van een moestuin op de school van mijn kinderen: erg leuk om met kinderen samen in een tuin bezig te zijn. En nu in het rommelen op een stuk grond dat nog voor de helft gevuld is met kweek….

      

Naast natuur ben ik ook geinteressereerd in kunst en architectuur.  Van verrassende ideeën,  knap gemaakte kunstwerken en mooi vormgegeven gebouwen kan ik erg genieten. 

  

Festival des jardins, Chaumont, FR, 2010                   East Side Gallery, Berlijn, DE, 2013                Kröller- Müller Museum, Otterlo, 2013                                                                                                                                          

Vanuit deze interesses heb ik een tuinontwerp-opleiding gedaan en ben ik Molenaar Tuinontwerp gestart.

    

In mijn ontwerpen speelt de natuur een belangrijke rol. Niet zodanig dat een tuin eruit moet zien alsof het een stuk wilde natuur is. Daarvoor ben ik te pragmatisch ingesteld: een tuin is een eigen plek waarin verschillende functies samenkomen. Voor een belangrijk deel bepaald door wie en hoe de tuin gebruikt gaat worden.  Wat zijn eisen, wat zijn wensen, wat is er mogelijk? Eén van de functies is het maken van een verbinding  met de natuurlijke omgeving door plek te bieden aan het natuurlijke leven van die omgeving.  Biodiversiteit en de manier van onderhoud is daarbij belangrijk.  In de door mij ontworpen tuinen, hoe strak eventueel ook van indeling, wordt altijd met deze functie rekening gehouden. Het resultaat is een praktische, mooi vormgegeven, levendige tuin: vol leven en er valt veel te beleven.

                                                Festival des Jardins, Chaumont, FR, 2010                                        Merriments gardens, East Sussex, GB, 2011         
Homeover mijwat is mogelijkProjectencontact